Geld verdienen met de handel in Volendamse domeinnamen

Dat je met een goede domeinnaam nog steeds veel geld kan verdienen, bleek wel toen ik kort geleden in de krant las dat pizza.com voor 2,6 miljoen dollar was verkocht. Zelf heb ik ook vergeefse pogingen gedaan om stinkend rijk te worden met de handel in domeinnamen. Eind jaren negentig was ik werkzaam bij EuroNet Internet en in die tijd had ik tegen een gereduceerd personeelstarief een hele serie beschikbare domeinnamen, waaronder palingsound.nl en palingpop.nl , laten vastleggen.

De termen palingpop en palingsound zullen u wellicht onbekend in de oren klinken. De oudere jongeren onder ons weten natuurlijk onmiddellijk waarom het gaat: de palingsound staat voor de muziek gespeeld door bandjes uit Volendam. De term is bedacht voor Willem van Kooten, die in jaren zeventig bekend stond als diskjockey Joost den Draaier. In die tijd waren The Cats, een muziekband uit Volendam, enorm populair. Als ze bij de radiostations hun nieuwe plaatje kwamen pluggen, namen ze altijd een pondje paling uit dit vissersdorpje aan het IJsselmeer mee. Als er werd geroepen “Jongens, er is paling!”, dan betekende dit nieuw plaatwerk van The Cats.

Later werd de palingsound een algemene verzamelnaam voor alle muziek uit Volendam. De palingsound werd in aantal jaren enorm populair was en had derhalve een grote commerciële waarde. Tegen die achtergrond had ik de domeinnamen palingsound.nl en palingpop.nl vastgelegd.

Nadat ik de domeinnamen had vastgelegd, werd ik in de jaren die daarop volgden helemaal door niemand benaderd die ze voor een leuk prijsje wilde overnemen. Toen ik later EuroNet Internet ging verlaten, moest ik voor deze namen opeens het volle pond betalen. In die tijd waren domeinnamen nog een stuk duurder en ik had geen zin om elke maand hiervoor een bedrag op te hoesten. Ik moest ze dus kwijt. Opheffen dan maar? Dat vond ik zonde, want dan zouden ze ongetwijfeld in handen waren gekomen van foute domeinhandelaren en dat wilde ik niet.

Ik besloot ze voor kostprijs aan te bieden aan Willem van Kooten (alias Joost den Draaijer) of Piet Veerman (zanger van de The Cats). Ik vond dat beide heren het meeste recht op die domeinnamen hadden. Als eerste benaderde ik Willem van Kooten. Via Google had ik zijn adresgegevens achterhaald en via zijn secretaresse liet hij weten dat hij de domeinnamen niet wilde hebben. Dat vond ik wel een beetje verwonderlijk, omdat hij zelf een eigen platenmaatschappij had en niet gespeend was van enig commercieel inzicht.

Op naar Piet Veerman dan maar. Het toeval wilde dat een toenmalige collega de achterbuurman was van de oud-zanger van The Cats. “Kun je aan Piet vragen of ie mijn domeinnamen wil overnemen?, zei ik tegen die collega. “En?”, vroeg ik toen ik volgende dag op mijn werk kwam. “Hij wil ze niet”, antwoordde ze. “Hij bood wel een salade aan, want die had hij over van een verjaardag, maar die domeinnamen van jou hoeft ie niet.”

Ik heb ze toen maar opgeheven. Jarenlang heb ik niet meer naar deze domeinnamen gekeken. Toen ik in de krant las dat pizza.com, voor een flink bedrag was verkocht, werd ik toch een beetje nieuwsgierig. Wat zou er van terecht mijn domeinnamen terecht zijn gekomen? Als u nu palingsound.nl in uw browser intikt, komt u uit op de site van Paviljoen Smit-Bokkum uit Volendam. In hetzelfde pand is op de zolder het Palingsound Museum is gevestigd. En palingpop.nl? Als u deze domeinnaam intikt, komt u op de site van Palingpop Drive-In Show. Zullen die hele avond plaatjes draaien van BZN, The Cats en Anny Schilder?

Toch denk dat ik beter had kunnen wachten met opheffen, want de palingsound is vandaag de dag populairder dan ooit en de desbetreffende muzikanten zetten gezamenlijk miljoenen euro’s om, denk aan BZN, Nick en Simon, 3J’s en natuurlijk niet te vergeten Jan en Monique Smit. En wat dacht u van The Cats zelf met in totaal 13 miljoen verkochte singles, cd’s, langspeelplaten en dvd’s?

Hoewel de band al vele jaren niet meer bestaat, zijn ze een tijdje terug nog wel de studio ingedoken om voor een verzamelaar twee nieuwe nummers op te nemen. Tussen voormalige leden van de The Cats schijnt het niet zo boteren en om te voorkomen dat ze tijdens het componeren met elkaar overhoop zouden liggen, hebben ze John Ewbank gevraagd om die nummers aan te leveren. De muziek van The Cats is overigens nog steeds live te horen via de Tribute to the Cats Band, Cats Aglow Band en The Pietels.

Overigens heb ik The Cats ook een keer zien optreden. Dat was in augustus 1983 tijdens opnamen van tv-programma Nederland Muziekland op de Kaasmarkt in Alkmaar. Pas vele jaren drong het tot mij door dat ik een unieke Nederlandse band aan het werk heb gezien.

Show More
Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *